söndag 22 september 2013

Fyllt bröd - Tortano

Recept - Fyllt bröd - Tortano
"Med en smak av Italien"
Ett recept med inspiration från Leila Lindholm

15 g jäst
                            3 dl vatten (fingervarmt = 37 grader)
  2 msk olivolja 
1 msk honung
0,5 msk salt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special

Fyllning:
                              200 g mozzarellaost (skivas i ½ cm tjocka skivor)
          2 hg rökt skinka (strimlas)
                                      soltorkade tomater (knappt 1 dl som hackas i småbitar)
                                   basilika (mängd efter eget tycke och smak)

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
Tillsätt olivolja, honung och salt.
Arbeta sist in de båda mjölsorterna.

Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Mjöla bakbordet lite lätt.
Stjälp upp degen och tryck ut den till en ca ½ cm tjock rektangel.
(degen är elastisk så man kan dra i kanterna på den för att få rektangeln jämn och fin)
Fördela fyllningen över degen.

Pensla lite vatten på den långsidan som ska hålla ihop kransen.
Rulla ihop som en rulltårta och forma till en krans.
Stick in den ena änden i den andra för att sluta ihop kransen.
OBS! sätt nu ugnen på 250°

Låt jäsa under bakduk på ugnsplåt i 30 min.

Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200°
Grädda i 25 min.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

7 kommentarer:

  1. Jisses så sugen jag blev på den där! Sitter ju nästan och dreglar, så gott det såg ut!
    Grymt imponerad över din bakkonst och allt du tillagar- tror bestämt att du är nästa Leila, eller?...
    KRAM och ha en fin start på veckan!
    Judita

    SvaraRadera
  2. Mmm... så gott det ser ut! Man blir riktigt sugen :)

    Önskar dig en fin höstvecka!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  3. Mums vad gott =) Sparar detta, ska jag testa i veckan, kanske till fredag <3
    Tack. Kram och ha en fin dag

    SvaraRadera
  4. Som en calzone, ser ju hur gott ut som helst :) dock lite för komplicerat för en amatör som jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja god är den verkligen med en härlig smak av Italien, och faktiskt inte så väldans komplicerad att göra. Ser nog mer avancerad ut än vad den är :)

      Radera
  5. Det ser super gott ut.....Det vill jag prova. Kram anette

    SvaraRadera
  6. WOw, det här ser super mumsig ut, det ska jag prova, tack för tipset!
    Kram

    SvaraRadera