söndag 28 september 2014

Hushållsekonomi - Använd broccolistammen

Ett sätt att få mer mat för pengarna är att ta tillvara på så mycket som möjligt av det man köpt eller odlat. Jag har under många år arbetat som frukt och gröntansvarig och flera gånger har jag mött kunder som blivit förvånade när jag berättat för dem att stammen på broccoli är både ätbar och dessutom riktigt god. De flesta slänger tyvärr halva broccolin rakt ner i soporna. Helt i onödan! Skala istället stammen, skär eventuellt bort den allra sista biten, ca 1 cm längst ner som kan vara lite träig. Skär sedan den skalade stammen i centimetertjocka skivor som får koka tillsammans med broccolibuketterna. Jag brukar alltid ångkoka min broccoli.
Man kan även tillsätta skivad eller tärnad broccolistam i gratänger, mixa ner i soppa eller skiva tunt och använda i sallader. Det är även gott att råriva stammen och blanda med rivna rotfrukter i råkostsallad eller använda i coleslaw.
Både broccolistammen och buketterna går alldeles utmärkt att frysa in, man kan förvälla den innan frysning. Men inte nödvändigt.

1 kommentar:

  1. jag håller med dej att stammen på broccolin kan göra mycket med, jag gör en soppa med både den och palsternacka, gul lök , buljong, färskost samt färskriven pepparrot det blir en god soppa. kram Barbro

    SvaraRadera