tisdag 29 december 2015

Parfait - Drottningparfait på citronmarängbotten

Parfait - Drottningparfait på citronmarängbotten 
Detta receptet hittade jag på baksidan av Icas frusna hallon/blåbär paket- LÄS HÄR >>
Läs igenom hela receptet innan du börjar!

Steg 1, Sockerlag
2 dl vatten
2 dl strösocker

Koka vatten och strösocker till en lag i ca 5 min. Låt lagen svalna.
_________________________________________________________________________________
Steg 2, Pairfait
1 förp. djupfrysta hallon/blåbär, 250 g
Obs! Bären ska vara upptinade
2 ägg
2 dl vispgrädde

Lägg undan några bär till dekoration!
Mixa de upptinade bären till en slät saft. 
Separera äggen. Lägg äggvitor i en bunken och äggulor i en bunke.
Vispa upp äggulorna med elvisp.
(äggvitorna sparar du till marängen)
Vispa med en fin stråle ner sockerlagen (steg 1) i äggulorna.
Vispa några minuter tills smeten liknar en lös sockerkakssmet.

Vispa upp grädden ganska hårt och vänd ner den i bärsmeten.
Fördela smeten i 9 st portionsskålar och ställ in i frysen i 3 timmar.
(Eller häll smeten i en muffinsbakplåt, se bild! Använd formar i muffinsplåten om du vill)
_________________________________________________________________________________
Steg 3, Maräng

Äggvitorna som du har sparat från steg 2
1,5 dl strösocker
Rivet skal av ½ citron

Vispa äggvitorna i några minuter till ett fast skum.
(när du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut är det klart)
Vispa ner sockret, lite i taget i äggvitorna. Blanda i rivet citronskal.

Bred på bakplåtspapper ut marängen till 9 st cirklar, ca Ø 8 cm

Grädda marängerna mitt i ugnen i 100° i 1,5 timmar.
Låt marängen sedan svalna på ett galler.
_____________________________________________________
Stjälp upp en lite upptinad pairfat på varje marängbotten.
Dekorera med tex bär, pudrat florsocker och citronmeliss
______________________________________________________
_________________________________________________________________________________

2 kommentarer: