Har ni ett kuljärn hemma? Om inte, spring och köp säger jag :) Kuljärn är ett av mina mest användbara köksredskap här hemma. För det allra mesta använder jag kuljärn till att gröpa ur kärnhuset i äpplen och päron. Först delar jag frukten på mitten med en kniv, sedan gröper jag ur kärnhuset med kuljärnet. Väldigt smidigt och barnen tycker om när de kan äta hela frukten utan att riskera att tugga i sig kärnhuset OCH det jag tycker är allra bäst är att hela frukten blir uppäten. Annars ligger det halvätna äpplen och päron lite överallt hemma hos oss. Kuljärn är även perfekt att ta bort kärnhuset ur äpplen när man ska klyfta äpplen till äppelpaj.
Man kan också göra festlig kulpotatis med kuljärn. Ur en skalad potatis av fast sort gröper man ut potatiskulor. De behöver inte bli helt perfekt runda, trevligt om det syns att man gjort dem själv tycker jag. Sedan kokar man potatiskulorna i en kastrull med vatten i ca 5 min. Häller av vattnet. Och så steker man de kokta potatiskulorna i en klick smör. Salta och peppra.
Mmm... så fina och goda dom ser ut!
SvaraRaderaÖnskar dig en fin vecka!
Kram Marie
Tack detsamma :D
Radera