½ tsk salt
2-3 msk olivolja
Vispa grädden med saltet tills det börjar likna smör.
Lägg därefter smöret i en finmaskig sil
och låt det droppa av sig i 10 min.
(Jag brukar använda samma sil som jag har när jag siktar mjöl)
Fortsätt att vispa tills smöret inte släpper någon vätska.
Lägg smöret i en bunke med kallt vatten.
Tryck med mjuka rörelser på smöret så att det släpper vätska.
Upprepa i nytt vatten tills vattnet slutar att grumla sig.
Allra sist blandar du det med olivoljan.
Smaka av med ytterligare lite salt om du vill.
Smaka av med ytterligare lite salt om du vill.
Och så var det klart!
______________________________________________________
Recept på julmat hittar du HÄR >>
Gott med nybakat bröd till smöret - Mina brödrecept hittar du HÄR >>
______________________________________________________
Recept på julmat hittar du HÄR >>
Gott med nybakat bröd till smöret - Mina brödrecept hittar du HÄR >>
Du är så fiffig och duktig. Riktigt inspirerande!
SvaraRaderaMå så gott!
Kram Lina
Snyggt blev det...och säkert jätte jätte gott. Kram Anna
SvaraRaderaDet är ju så gott med hemmagjort smör men där sätter mitt tålamod stopp:) Jag får nöja mig med färdigköpt ja:)
SvaraRaderaKram Teres
Ja här hemma gör vi bara hemgjort smör till speciella tillfällen typ jul och så. Man kan ju lägga upp köpesmör också på olika vis för att få det lite festligare.
RaderaKram!
Gott! ... och fint ser det ut också.:-) Kram
SvaraRaderaSe där kom receptet! Nu undrar jag bara hur lång tid det tar för dig att göra detta, ungefär? Har aldrig vispat grädde så den blivit så tjock.
SvaraRaderaKram Eva
Det tar inte särskilt lång tid. Grädden vispar jag några minuter i bakmaskin. Den är klar när det börja komma vätska ur gräddklumpen.
RaderaDärefter blir det en liten paus på 10 min då vätskan rinner av i silen.
Sedan tar det väl ungefär 5 min till innan allt är klart.
Så från början till slut ca 20 min.
Ganska snabbt och lätt :)
Kram!
Tack för receptet på smöret :)) min farmor gjorde alltid hemmagjort smör...det första vi gjorde när vi kom dit som barn ,var att gå till skåpet och se om hon hade gjort tunnbröd o smör...och vi åt så vi storkna hihi...hon gjorde alltid så god mat o allt var hemmagjort förstås...världens godaste kåldolmar...köttbullar...listan kan göras lång :)))
SvaraRaderaHa en fin kväll :)
Kram Bia
känns verkligen som man lägger i en extra växel om man gör sitt egna smör ..*ler.
SvaraRaderaLåter gott på det där tunnbrödet .
Kram
Men vad duktig du är! Imponerande att göra eget smö, säkert jättegott!
SvaraRaderaSåg ditt reportage idag, jättefint, verkligen.
Kram Helena
Jamen du..skojar du eller..det måste ge hur många poäng som helst ! Det gjorde min mormor o morfar när min mamma var liten..roligt med gamla traditioner.
SvaraRaderaKramen
Duktiga du. Gott! Kram
SvaraRaderalåter gott det där.
SvaraRaderaundrar om man borde kamma hem lite poäng vid svärmors julbord i år ;) hihii..
~M~
Så gott med hemgjort smör och hembakat tunnbröd! Måste testas, killarna älskar tunnbröd.
SvaraRaderaSå kul att få med sitt hem i Expressen! Jättefint hem ni har! Kram Syss
Super gott, har precis gjort eget smör och sen drack jag upp kärnmjölken som var jättegod.
SvaraRadera