Recept - Citronpaj med marängtäcke
Det här är en gammal goding som jag gjort många gånger.
Perfekt som en härligt syrlig efterrätt, eller till kaffet!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Arbeta ihop samtliga ingredienser till en pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform, 25 cmØ
Låt stå i kylen i 15 min.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225° i 15 min.
______________________________________________________
Citronfyllningen:
3 dl vatten
1,5 dl strösocker
4 msk maizena
Saft och skal av 1 ½ citroner
3 äggulor
2 msk smör
Blanda vatten, strösocker, maizena och citronsaft i en kastrull.
Koka upp under omrörning och dra sedan kastrullen åt sidan.
Rör ner äggulorna i krämen och låt sjuda under omrörning.
Blanda i rivet citronskal och smör.
Låt svalna.
______________________________________________________
Marängtäcket:
3 äggvitor
½ dl strösocker
Vispa vitorna till ett hårt skum.
Tillsätt strösocker och fortsätt vispa smeten rejält tjockt.
______________________________________________________
Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
Bred ut marängen över krämen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 175° i 10-15 min
(Tills marängen har fått fin färg)
_________________________________________________________________________________
______________________________________________________
Oj oj så gott, citron som är så gott att ha i både mat och bakverk.
SvaraRaderaKram Annika
Men gud så gott det verkar!!!
SvaraRaderaHelt i min smak... lite syrligt och god maräng! Mmm... det är ju inte för inte som min blogg heter Marie maräng =)
Önskar dig en fin skön fortsättning på helgen!
Kram Marie
Mums så gott och underbara bilder :). Kram Anna
SvaraRaderaSå gudomligt gott det låter. Och jag som är så där innan-lunch-hungrig. Kram.
SvaraRaderaMmmm...Det vattnas i munnen på mig - sååå gottit & snygg bild <3
SvaraRadera/Kram
Älskar allt med citron så detta recept måste jag testa. Ha en fin helg!
SvaraRadera