måndag 1 september 2014

Potatisbröd - Mycket saftigt och gott

Potatisbröd - Blir extra saftigt och gott med potatis i degen.
Perfekt sätt att ta hand om rester dessutom. (16 st)

50 g jäst
3 kokta potatisar
200 g smör
4 dl standardmjölk
2,5 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl brödsirap
2 tsk brödkrydda
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl

Pressa potatisen med en potatispress. 
(eller mosa med gaffel)
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervamt = 37°
Blanda ut jästen med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, linfrön, sirap och brödkrydda/salt.
Blanda i den pressade potatisen.
Arbeta sist in de tre mjölsorterna.

Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.
(det går även bra att täcka bunken med plastfolie, då behålls fukten i degen vilket är gynnsamt för jäsningen)
_________________________________________________________________________________
Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt.
Skär ett rutmönster och nagga bröden.
Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225° i 20 min.
Sänk därefter värmen till 200°

Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min.
Låt svalna på galler under bakduk!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>

4 kommentarer:

  1. Mmm, det är verkligen gott med potatisbröd! Stor kram!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för alla goda recept du lägger upp!
    Jag undrar vilken ungefärlig vikt man ska ha av potatisarna? Storleken kan ju skilja sig ganska mycket...

    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Hej hej, superfin blogg med massor av inspiration! Jag har samma fråga som föregående, hur mycket väger potatisarna ungefär? Tack på förhand!

    SvaraRadera