onsdag 19 december 2012

Apelsinmarmelad - med eller utan bitar


Medan du gör marmeladen låter du glasburkar ligga i ugnen i 100 grader.
När de blivit riktigt varma så är alla bakterier borta. Locken kan du koka i en kastrull.

1 kg apelsiner
½ kg syltsocker
(ev. lite vatten)

Skär bort skalet och den vita hinnan runt hela apelsinerna.
Plocka bort eventuella kärnor.
Kör apelsinerna i mixer till en slät tjock saft.
(Vill du att marmeladen ska innehålla bitar så skär du skalet i strimlor men se till
att du inte får med det vita och skrubba apelsinerna ordentligt först.)

Koka apelsinsaften och syltsockret
under omrörning i ca 5 min.
(Och med apelsinskalet om så önskas)

Ta bort skummet som bildats på ytan.
Kolla om marmeladen har lagom konsistens genom att lägga in en klick
på en sked i kylen. När den kallnat smakar du av.

Är den för lös - koka lite till.
Är den för tjock eller för söt - späd med vatten och koka igen.

Häll upp marmeladen i de varma burkarna.
Förvara i kylskåp.


12 kommentarer:

  1. Mmm gott. Ett nytt recept för mig som kanske ska testas då. Lite tråkigt här hemma eftersom det bara är jag som äter, men jag kan ju ge bort några burkar.
    När jag var liten så skulle inte jag ha "streck" i marmeladen dvs apelsinskal:) Man hade många konstiga ord när man var mindre;)

    Kram Teres

    SvaraRadera
  2. Det där receptet borde jag prova i kväll för här luktar köttbullar, vilket jag inte uppskattar lika
    mycket som apelsindoft!
    Har tyvärr inget syltsocker hemma, annars skulle jag sätta igång direkt.
    Ha en bra kväll!
    Melodys matte

    SvaraRadera
  3. Hejhej på dig. Vad gott det verkar! Och så fint det lyser med den fina färgen! Passar på att säga Grattis i efterskott ;)
    /mia

    SvaraRadera
  4. Åh, måste göra! Men får nog vänta till efter julafton. Tack för receptet!
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  5. helt underbart,åh så gott.underbara bilder

    SvaraRadera
  6. Hej...
    viken mysig blogg du har!
    Och det där lät gott, kanske skulle prova!

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för ännu ett underbart tips!
    Måste säga... jag tycker du är helt fantastiskt som fixar o donar med allt!!
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  8. Så trevligt det är här på bloggen. Och recept och vackra bilder.
    Marmeladen ser god ut. Ska nog prova i januari när det är lugnt. Skriver av receptet om det är ok så jag kan prova sen.
    Kram Carola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att det är okej :) Om du vill använda bilden till din blogg så måste du dock länka till källan. Lycka till!

      Radera