tisdag 2 september 2014

Mina tankar om att hushålla med pengarna

Jag har nu efter många av er läsares önskan börjat planera för min nya kategori "hushållsekonomi". Men innan jag börjar arbeta med den synligt här i bloggen vill jag berätta lite hur jag tänker kring det här med pengar och att vara en medveten konsument.
Jag är en driven person som alltid letar efter vägar att kunna förverkliga mina drömmar. Jag har också inställningen att med lån är man inte fri. Ju fler och större lån desto fler timmar av min frihet måste jag offra. Och frihet är viktigt! För mig är frihet viktigare än att skaffa mig status för att bli socialt accepterad.
Så om jag då vill bli fri och samtidigt uppfylla mina drömmar hur gör jag då? Jo, jag tar kontroll över det som går att få kontroll över. 
Som tex när jag för ett par år sedan beslutade mig för att börja studera, 12 mil hemifrån och med 4 barn i familjen. Och några studielån ville jag ju inte ta. Nä, då skulle ju min utbildning leda till att jag blev mindre fri. Hur sjutton skulle det kunna gå? 
Med dem tankarna och med inställningen att ingenting är omöjligt började jag att fundera. Våra inkomster skulle sjunka och kostnaderna för barnomsorg och min långa pendling skulle göra att utgifterna skulle öka. Eftersom extrajobb inte var aktuellt för familjens skull och pendlingen var nödvändig fick jag se över våra andra utgifter. Det är min fasta övertygelse att man kan få ner sina kostnader om man bara vill. I vår familj är maten en stor utgiftspost så det var i den posten jag kunde göra mest skillnad. Mer i detalj om olika sätt som jag fick ner matkostnaderna kommer jag att skriva om i just min nya kategori "hushållsekonomi". 
Vilka utgifter man kan göra störst skillnad i varierar så klart från familj till familj. Men att göra väl planerade matinköp var mitt sätt som gjorde att jag lyckades nå mitt mål.

Jag vill verkligen poängtera att vara en medveten konsument behöver inte betyda att man är en snåljop som själviskt lägger pengarna på hög i madrassen och aldrig delar med sig till någon. Nej, en medveten konsument får mer för pengarna så att man får pengar över till att tex. köpa sig tid eller att förverkliga sin dröm.
Min nya kategori "HUSHÅLLSEKONOMI" hittar du HÄR >>

3 kommentarer:

 1. Roligt ämne detta, följer det med stort intresse.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Kul inlägg! Den som har bra ekonomi är inte den som har höga inkomster utan den som lyckas hålla koll på sina utgifter. Lycka till!

  Vänlig hälsningar,
  Karin Nordlander
  Sparterapeut Advisa

  SvaraRadera