tisdag 24 mars 2015

Frysa banan

Visst går det att frysa banan om man vill. Som jag skrev i ett tidigare inlägg (här >>) så gör jag smoothie till barnen varje morgon innan de går till skolan. Och med många barn i familjen så går det åt ett helt gäng med bananer varje vecka. Därför brukar jag passa på att köpa på mig när det är kampanj. Förra veckan hade Hemköp ett tokbra pris på ekologiska bananer, jag har för mig att det var 10 kr/kg. De här bananerna har nu fått ligga och bli riktigt mogna, det är då den söta smaken framträder som mest och det är perfekt att använda till smoothie. Jag använder aldrig sötat yoghurt som till exempel vaniljyoggi i smoothie. Det känns helt onödigt att använda sockrad yoghurt när man så enkelt kan söta med mogen banan istället. Naturell yoghurt eller filmjölk tycker jag är bäst som bas i smoothie.
När jag fryser in bananerna skivar jag dem, lägger dem på en bakpappersklädd bricka och ställer in dem i frysen. Bananerna blir då styckfrysta och kan sedan paketeras i påsar utan att de fastnar i varandra. Sedan är det bara att ta fram så många bananskivor man vill till sin smoothie. Lättplätt och ett enkelt sätt att alltid ha bananer hemma. Bananskivorna är även goda att äta som fruset nyttigt godis :) Godare än det låter faktiskt.

8 kommentarer:

 1. Håller med, super att frysa in banan och ha på lut när man vill göra smoothie. Har dock inte provat att äta dem frusna. Måste prova snarast :)
  Något annat som är jättegott fruset är vindruvor. Dottern och jag tar ett par mest varje dag efter middagen som efterrätt. Gott-gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilket bra tips!! Frusna druvor ska jag testa :) Kan ju bli trevliga "isbitar" i drinkar också. KRAM

   Radera
 2. Håller med, super att frysa in banan och ha på lut när man vill göra smoothie. Har dock inte provat att äta dem frusna. Måste prova snarast :)
  Något annat som är jättegott fruset är vindruvor. Dottern och jag tar ett par mest varje dag efter middagen som efterrätt. Gott-gott!

  SvaraRadera
 3. MIxa bara frysta bananer till konsistensen som glass. Jättegott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad gott det låter. Jag tycker att frusna bananskivor är jättegoda så mixad frusen banan måste ju vara något som jag gillar :D Tack för tipset! KRAM

   Radera
 4. Ett tips som jag redan har tagit till mig själv, känns kul !! Som du själv säger ibland är det bra pris på bananer och då är det bra att kunna frysa in dem, gäller egentligen all frukt och mat - dvs handlar när det är billigt och lägg i frysen. Vi skall inte vara rädda för KORT DATUM.

  ännu en gång - tack för att du har din blogg och ger mig tips !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst är det så :D Bra att du skriver om kort datum, absolut kan man köpa varor med kort datum. Jag har ju själv arbetat många år i livsmedelsbutik och det måste jag säga att det var verkligen inte roligt att behöva slänga ätbara varor när de passerat bäst före datumet. Under mina år på frukt och grönt avdelning slängde jag dagligen färskvaror, frukt och grönsaker som hade fläckar och därmed var omöjliga att sälja. Och jag lovar att man kunde ha lagat och bakat mycket gott av det istället men minabegränsade befogenheter gav mig inget annat alternativ än att slänga allt rakt ner i containern.

   Radera
 5. Har aldrig trott att det går att frysa bananer, något jag defenitivt kommer att börja med.

  SvaraRadera