lördag 5 mars 2016

Porterstek

Det här receptet på en helt fantastiskt god porterstek har jag fått av min mamma :D

Steg 1
1-1,5 kg skinkstek
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 33 cl
1 dl svartvinbärssaft, outspädd
1 dl soya
1 tsk timjan, torkad
6 enbär
6 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar

Gör så här:
Skala löken. Dela i klyftor. Dela klyftorna på mitten.
Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten.

Koka ihop lök/vitlök, porter, saft, soya, kryddor, buljong
Använd en lagom stor gryta med lock!
Stick in en termometer i tjockaste delen av skinksteken
Lägg ner steken i porterblandningen.

Sänk värmen. Sjud under lock tills termometern visar 75°
Vänd på steken lite då och då så den får fin färg runt om.
Drag grytan åt sidan. Låt steken vila i grytan i ca 20 min.
___________________________________________
Steg 2, Sås
8 dl sky från stekgrytan
0,75 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Lyft ur köttet ur grytan. Låt vila lite. Skiva det tunt.
Sila skyn ner i en kastrull. Värm upp.
Rör ut vetemjölet med grädden.
Häll ner redningen i en fin stråle i skyn.

Vispa runt. Koka såsen tills den tjocknar.

Servera steken och såsen med kokt potatis och grönsaker
______________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar