måndag 26 maj 2014

Frusen cheesecake - Jordgubbscheesecake

Frusen cheesecake - Jordgubbscheesecake
Recept på en jättegod och lättbakad cheesecake som du kan förbereda dagen innan servering.
Passar till konfirmation, på studentfest, till midsommar eller som svalkande sommartårta

50 g smör
20 st digestivekex
250 g färska jordgubbar
2 dl strösocker
1 st lime
4 dl vispgrädde
300 g färskost, tex philadelphia
250 g mascarpone

Dekorera med valfri mängd färska jordgubbar
och vit chokladtryffel, Obs! se nedan.
______________________________________________________
Steg 1:
Smält smöret
Krossa digestivekexen och blanda dem med smöret.
Tryck ut kexblandningen i en springform, minst Ø 25 cm
______________________________________________________
Steg 2:
Mixa jordgubbar, strösocker och det yttersta limeskalet och saften.
(spara lite limesaft att smaka av med så du får den lagom syrlig)
Vispa grädde, färskost och mascarpone krämigt, ca 3-4 min.
Häll i jordgubbsblandningen och fortsätt vispa till en jämn smet.

Bred ut blandningen över digestivebotten.
Täck med plastfolie och ställ kakan i frysen i minst 7 timmar.
(den kan gärna stå i frysen längre, tex över natten)

Tag fram cheesecaken ca 30-40 min innan servering.
Strax innan servering lägger du på chokladtryffeln, se nedan!
______________________________________________________
Steg 3:
Vit chokladtryffel:

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 klick smör, ca 10 g

Bryt chokladen i bitar.
Låt vispgrädden och smöret bli riktigt varmt i en kastrull.
(rör hela tiden så att det inte bränns)
Häll den heta gräddblandningen över chokladen.
Rör till en jämn smet och låt därefter svalna lite.
När chokladsmeten svalnat breder du ut den över cheesecaken.

Dekorera med färska jordgubbar.
______________________________________________________

4 kommentarer:

  1. Hej!! Jag kikar in hos dig, men varit dålig på att skriva en rad ;) Klart dina fina bilder gillas, underbara :) Ha det gott. Kram Anna

    SvaraRadera
  2. denna goda tårta får jag nog göra antingen till min födelsedag eller till midsommar.
    ha en fortsatt bra dag / kram Barbro

    SvaraRadera
  3. Ska jag göra på lördag och bjuda på! Mums!!

    SvaraRadera
  4. Mmmm, så god den ser ut! Får testas när sommarvärmen återvänder:)

    SvaraRadera