tisdag 29 december 2015

Recept - Fläskytterfile med gräddig svampsås

Här kommer ett riktigt bra recept på en festlig och lättlagad rätt med fläskytterfile

Steg 1, köttet
1 st fläskytterfilé, ca 700 g
Olivolja
Salt/vitpeppar/torkad timjan

Gör så här:
Gnid in fläskytterfilén med olivolja.
Klappa med händerna fast kryddorna runt om hela filén.
(putsa inte köttet, jag använder inga exakta mått på kryddorna men snåla inte)

Bryn köttet i stekpanna tills fin färg. 
Lyft över till en ugnsfast form.
Sätt in i ugnen i 175° tills köttet nått en innertemperatur på 70°
Låt köttet vila. Gör såsen. Skiva köttet och lägg tillbaks i formen.

_____________________________________________________
Steg 2, såsen
ca 2 dl champinjoner
3 dl creme fraiche, 34%
3 dl vispgrädde
3 msk konc. kalvfond
Soya/salt/vitpeppar

Gör så här:
Dela och fräs champinjonerna i en klick smör.
Rör ner creme fraiche och grädde. Värm upp såsen.
Tillsätt fond, smaka av med soya, salt och vitpeppar.

Häll såsen över köttet. Strö över lite extra timjan.
Servera med tex. hasselbackspotatis >> eller ris
(eller i lata semestertider pulvermos)
______________________________________________________
Har du ingen termometer - gör så här:
Tillaga köttet mitt i ugnen i 175° i ca 30 min.
Vira in köttet i aluminiumfolie låt vila i ca 10 min.
Om köttet ej är helt klart när du skivar upp det, sätt in det uppskurna köttet i ugnen en stund till.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

8 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut. Min man har lagat din rätt kycklingfilé med parmesan. Jag har själv bloggsemester på grund av hälsan. Min man har nu satt in inlägget på min blogg. Det smakade helt fantastiskt gott så detta skall vi göra igen. Tack för ett jättebra recept som även var enkelt att få till och så gott med parmesanen. Nästa gång skall vi testa en av dina laxrätter och även potatisrosor

    Ha en skön dag
    Varm hälsning
    Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh vad roligt, tusen tack för att du berättade ♥ KRAM

      Radera
  2. mums så gott det låter, skall nog prova det till helgen, då jag kom över extra bra kött.

    Du ger mig så mycket gott !

    kram

    SvaraRadera
  3. Tjingeling!!! ÅÅÅ det va ett tag sedan jag besökt din blogg är urkass på att sitta vid datorn men när man väl sätter sig kan man inte gå därifrån...för man vill ju kolla att härliga bloggar. Och så kikar jag in på din fina blogg...snålvattnet börjar nästan direkt rinna hahahaha vilka goda recept, det med fläskfilen ska testas snarast.
    kram på dig från Maja

    SvaraRadera
  4. Har haft denna rätt till båda mina söners familjer när jag bjudit på middag. Verkligen uppskattat av alla.
    Tack för alla recept som du visar. Gjort flera av dessa och alla lika uppskattade. Fantastisk fin blogg

    SvaraRadera