tisdag 6 september 2016

Persiljejärpar i gräddsås

Idag plockade jag in lite persilja och gjorde persiljejärpar till middag. Alltså! Det är ju så gott! Jag brukar göra mina persiljejärpar genom att fylla dem med smör blandat med hackad persilja, man kan arbeta in persiljan direkt i köttfärssmeten istället om man vill men genom att koncentrera persiljan till mitten så ger det mer och godare smak. Dessutom gör smöret järparna extra saftiga och fina. För att få såsen extra smakrik till denna maträtten så brukar jag låta de stekta järparna ligga och puttra en stund i såsen. Receptet kommer här:
Persiljejärpar i gräddsås - Svensk husmanskost (ca 5 port)

Steg 1
100 g smör
ca 1 dl hackad persilja
1 ägg
1 dl havregryn
1,5 dl mjölk
0,5 msk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mixad gul lök
2 msk potatismjöl
800 g köttfärs

Gör så här:
Mosa ihop smöret med hackad persilja
Blanda ägg, havregryn, mjölk, salt, vitpeppar, lök
Låt svälla i 10 min. Arbeta in potatismjöl och köttfärs

Forma ca 15 bollar i storlek som en clementin
Platta i handflatan ut köttfärsbollarna
Lägg på en klick persiljesmör. Nyp ihop till järpar

Stek järparna i en klick smör tills fin yta
_________________________________
Steg 2
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
ca 1 msk kalvbuljong konc
Salt/vitpeppar/soya
Maizena redning BILD >>

Gör så här:
Lyft ur järparna ur stekpannan
Häll ev. bort lite steksmör och plocka bort stekklumpar
Vispa ur pannan med vatten, vispgrädde, kalvbuljong
Salta och peppra efter smak. Soya tills fin färg
Koka upp såsen 
Tillsätt maizena redning om du vill ha tjockare sås
Lägg i järparna. Låt småputtra tills järparna är helt klara

Strö ev. över extra persilja. Servera med kokt potatis
eller potatismos >> och tex. kokta morötter >>


___________________________________________
_____________________________________________



För fler goda recept - Följ mig på facebook HÄR >>
På Instagram heter jag @madameedithblogg 

3 kommentarer:

  1. Jag tror jag kommer över äter med er idag.
    Kram och ha en fortsatt bra dag // Barbro

    SvaraRadera
  2. Åh det är ju bara så gott! Tack för tipset med persiljan och smöret i mitten!

    Kram Jenny

    SvaraRadera