onsdag 31 juli 2013

Kalljäst bröd - Förbered på kvällen - Grädda på morgonen


Rör ihop degen på kvällen och njut av nybakat frukostbröd nästa morgon! (15 st)

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
4,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl

På kvällen gör du degen:
Lös upp jästen i 1 dl vatten.
Häll i resten av vattnet och mjölken.
Häll i saltet, sockret och de tre mjölsorterna.
Arbeta ihop degen.
(degen ska vara lite kladdig)

Täck över bunken med plastfolie.
Låt vila i rumstemperatur i 30 min.
Låt sedan jäsa över natten i kylskåp.

På morgonen bakar du ut brödet:
Mjöla bakbordet och tryck ut degen ca 2 cm tjockt.
Skär degen i bitar ca 15 st.

Lägg bitarna med den mjöliga sidan uppåt
på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 15 min.
______________________________________________________
________________________________________________________________________________

10 kommentarer:

  1. Tack för receptet ska ladda en deg ikväll : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Tack så hjärtligt för detta Receptet & urläcker bild :)
    Ha en fin kväll/Kramar Annmi

    SvaraRadera
  3. Kul att höra ifrån dej igen;)).....och det där brödet ser bara såå gott ut!!
    Hoppas ni också har sommarvärme och sol ;)
    Kram bia

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet. Nu blev jag riktigt sugen på att baka.

    Må så gott

    Kram Karin

    SvaraRadera
  5. Sådana recept är alltid bra att ha, jag spar ditt och ska försöka göra till helgen, det är så mysigt!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  6. Mums det är så gott med nybakat.....Kram Anette

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentaren hos mig.

    Det här ser ut som en trevlig blogg och jag återkommer gärna.

    Tack för receptet, för jag måste testa det :-).

    SvaraRadera
  8. Hej, hittade precis din blogg och detta recept blev jag riktigt sugen på! Tänkte baka det tills på fredag morgon men är sugen på att göra en limpa istället för flera frallor. Funkar det lika bra och hur gör jag lättast i sådana fall? :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt aldrig gjort detta brödet som limpa, skulle jag inte gjort frallor av degen så skulle istället tryckt ut den på en långpanna. Tid och eventuellt temperaturen kan ju då behöva justeras lite.

      Hör gärna av dig om du testar att göra brödet som limpa, skulle vara intressant för både mig och mina läsare att höra hur det blev.

      Kram!

      Radera