Marängtårta med sockerkaksbotten - Pinocchiotårta
En god tårta som man bakar i långpanna - Vill man bjuda många bakar man två bottnar och lägger ihop.
Färska bär blir godast men denna gången använde jag tinade avrunna bär, det funkar det med :)
Tårtbotten:
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Marängtäcke:
4 äggvitor
3 dl strösocker
(toppas med mandelspån, ca 50 g)
Fyllning:
5 dl vispgrädde
Valfri mängd bär
______________________________________________________
______________________________________________________
Börja med att vispa ihop tårtbotten:
Vispa smör och strösocker poröst
Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen tillsammans med mjölken.
Bred ut smeten på en smord bakplåtspappersklädd ugnsplåt, 30x40 cm
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Vispa sedan ihop marängtäcket:
Vispa äggvitorna med hälften av strösockret till ett hårt skum.
Vispa därefter ner resten av strösockret.
Bred ut marängen på smeten i långpannan.
Strö över mandelspån.
Grädda långt ner i ugnen i 175° i ca 30 min.
(känn med provsticka om den är klar)
______________________________________________________
Dela botten i två delar.
Bred ut vispad grädde och valfria bär på den ena delen.
(vänd med marängsidan upp)
Lägg slutligen över den andra delen på grädden/bären.
(även denna gång med marängsidan upp)
Tips! Det är lättast att hantera tårtbotten när den kallnat ordentligt, gärna kylskåpskall.
Jag brukar lägga en bakplåtspappersklädd plåt försiktigt över tårtbotten. Sedan vänder
jag så att tårtbotten hamnar upp och ner på den "nya" plåten. Drar av bakplåtspappret.
Lägger på en ny bakplåtspappersklädd plåt över tårtbotten och vänder tillbaka den.
________________________________________________________________________________
Fler recept på marängtårta hittar du HÄR
Fler recept med bär hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>
Bred ut vispad grädde och valfria bär på den ena delen.
(vänd med marängsidan upp)
Lägg slutligen över den andra delen på grädden/bären.
(även denna gång med marängsidan upp)
Tips! Det är lättast att hantera tårtbotten när den kallnat ordentligt, gärna kylskåpskall.
Jag brukar lägga en bakplåtspappersklädd plåt försiktigt över tårtbotten. Sedan vänder
jag så att tårtbotten hamnar upp och ner på den "nya" plåten. Drar av bakplåtspappret.
Lägger på en ny bakplåtspappersklädd plåt över tårtbotten och vänder tillbaka den.
________________________________________________________________________________
Fler recept på marängtårta hittar du HÄR
Fler recept med bär hittar du HÄR
_________________________________________________________________________________
Alla mina söta recept hittar du HÄR >>
WOW, äntligen fick jag det där goda receptet på goda tårtan :)))))
SvaraRaderaTAck!
kram
Fia
Visst är den god!! Minns att jag ofta fick den här tårtan på kalas när jag var liten, så ett litet barndomsminne för mig :)
RaderaÅh denna vill jag bjuda på på jobbet på fredag! Går det att baka själva botten på onsdag kväll eller blir det för tidigt? Hur många personer räcker receptet till?
SvaraRadera